Iasi Adventure Raid 2006

        S-a desfasurat in perioada 2-5 Noiembrie 2006, anul acesta pe linga obisnuitul extrem, in premiera am avut parte si de categoria open.
Joi seara sau mai bine spus noaptea, s-a desfasurat etapa de calificari, doar la citeva minute de mers cu masina din centrul orasului. Surprinzator fiind numarul mare al spectatorilor, care desi in ciuda frigului de afara, au fost alaturi de noi, la prologul acestei etape. Daca in ani precedenti, concurenti au avut parte de un prolog uscat, de data aceasta noroi-ul a caracterizat toata proba, coborirea intro ravena urmata de o inclinatie laterala pe care primi concurenti Bucur Milancovici si Maurilio Zani au reusit sa o treaca cu maiestrie, s-au impotmolit la iesirea din ravena cu pricina unde cunoscutul sunet pe care multi dintre noi nu-il dorim sa-il auzim, au reusit sa rupa ambele planetare, raminind numai cu tractiune pe spate prologul s-a dovedit a fii destul de dificil si lung. Drept urmare numai doua echipe au mai parcurs prologul, celalalte echipe nu si-au mai exprimat dorinta de a parcurge aceasta etapa de calificare si au fost asezati la start in ordinea inscrierilor.
Vineri dimineata vintul rece de Siberia isi face prezenta la start si nu numai frigul cit si primi fulgi de zapada din iarna aceasta au aparut si ei. Fara proble startul primei zile a fost cu success, toate echipajele fiind prezente inclusiv masina lui Bucur si Maurilio cu planetare noi. Traseul din prima zi de aproape 80 km s-a dovedit destul de dificil dupa spusele unora dintre concurenti, dat fiind faptul ca in unele poziti pe road book au fost probleme la distante date, se mai intimpla!!! Dar cu toate astea s-au simtit bine, in ciuda ninsori care a pus stapinire pe dealurile si padurile din apropiera Iasului.
Prima proba special care de altfel nu arata a fii una dintre cele mai dificile, a provocat cele mai multe traume unora dintre concurenti, primul fiind Floyota cu cunoscuta (HASDEJETA) Land cruiser 80 reusind s-o aranjeze frumos pe o parte, toate lumea mic cu mare am reusit s-o aranjam din nou pe cele patru roti. Cit despre surpriza zilei sau pot spune a anului Claudiu Ugran si copilotul lui Ravazs Barna au reusit performanta unui luping cu Mercedes-ul G500 din dotare rar intilnit, dar cum offroad-ul din Romania este obisnuit ca in fiecare an trebuie sa-i aducem o jertfa, acum doi ani am fost eu cu doctorul, anul trecut Piciu cu Bobo, ei anul acesta a fost Claudiu. Cel mai important este ca toti au iesit din masini putin cam scuturati dar intregi si nevatamati. Oricum se pare ca vor veni si la Buzau.
A doua proba a fost una de vis, pacat ca toti concurenti au intrat noaptea si nu am reusit sa o vedem din toate unghiurile, cit despre complexitatea ei pot spune ca au fost momente in care uni au simtit spatele masini in cap datorita inclinatiilor la coborire, dar cum era de asteptat toata lumea a fost foarte prudenta, fiind in de ajuns un incident pe ziua respectiva.
Ziua de simbata s-a dovedit a fii o zi scurta, dar cu foarte mult soare, un lucru care a incintat toata lumea dupa frigul indurat in ziua precedenta, cit depre traseu scurt cu patru speciale din care pina la urma organizatorul a luat decizia ca numai doua sint de ajuns din motive technice, datorita timpului care se scurgea in defavoarea noastra tinind cont ca orele din ziua nu erau de ajuns pentru parcurgerea totala a traseului, nedorind ca ultimul participant sa ajunga mult prea tirziu noaptea,inapoi la hotel. Cit despre evenimentele zilei Gladiator-ul lui Tiberiu Stan si-a rupt o planetara spate, care a dus la abandon-ul fratilor Stan.
Proba de trial de Duminica a avut loc linga Iasi, unde ca de obicei spectatori au numerosi. Chiar si acesasta fiind plina de surprise, chiar daca proba s-a dovedit a fi una nu prea dificila, a facut ca Mercedes-ul G al lui Liviu Iernean si lupa Alexandru sa se rastoarne, si opunindu-se cu desavirsire de-a pornii din nou, din aceasta cauza echipa fiind descalificata.
Festivitatea de premiera fiind in Piata Palatului din Iasi, renumita pentru frumusetea ei, unde pentru prima oara in patru ani s-a imanat premiul TEAM SPIRIT fratilor Stan, cit si celorlalti participanti.Cu toate astea fiind spuse cu toti am luat drumul spre casa, lasind in urma noastra un weekend de o frumusete rara din toate punctele de vedere, chiar daca frigul, soarele, vintul si rasturnarile de care unii au avut parte, prieteniile noi legate, cu toate vor ramine adinc in amintirile noastre.
Multumim clubului din Iasi, pentru efortul depus la organizarea acestui concurs cit si a celor care ne acorda sprijinul ca toate acestea sa fie posibile Primaria Iasi, Prefectura Judetului Iasi, Romsilva, si tuturor sponsorilor care se implica in aceste evenimente.